Wat is dit kunstwerk?

Over de Vlam

De liefde is een vlammend vuur

Frans Kokshoorn en Ming Hou Chen, twee Voorburgse kunstenaars, kregen opdracht de bovenstaande tekst uit de Bijbel vorm te geven in een kunstwerk.

In het verleden stond in het winkelcentrum een aandachtscentrum waar iedereen kon binnenlopen voor een luisterend oor, advies of een helpende hand bij problemen. In dat centrum stond ook een kopie van de Wereldvredesvlam. Het kunstwerk neemt die plaats in, de vlam als teken van hoop op vrede en liefde tussen mensen en tussen God en mensen. Via de QR code werkt het als een digitaal aandachtscentrum.

De gedachten van de kunstenaars bij het beeld:
Frans (beeldhouwer) en Ming (glaskunstenaar), elk werkend met verschillende materialen en kunstvormen,  kozen respectievelijk voor hout en glas. 
Frans koos voor oud Slavonisch eikenhout, waar hij graag mee werkte. Ming koos voor de vlam het kristalheldere massieve glas.

De glazen vlam is opgebouwd uit 7 glas elementen (7 is een heilig getal). God schiep de wereld in 7 dagen. De 4 kanten van het hout verbeelden de 4 seizoenen (van elk 3 maanden) en de 4 basiselementen: water, vuur, aarde en lucht.

Frans en Ming hebben altijd met veel plezier samengewerkt, ook aan het ontwerpen en maken van dit beeld, dat hun laatste beeld samen bleek te zijn.

Op 2 april 2021 overleed Frans Kokshoorn, terwijl het beeld nog in de uitwerkfase was. Ger van Dijk (componist/beeldend kunstenaar) heeft het laatste handwerk aan het houtwerk gedaan, waarna Ming het beeld heeft afgemaakt en ze het samen hebben afgewerkt.

De Raad van Kerken Leidschendam Voorburg is heel blij met dit prachtige en betekenisvolle kunstwerk.

Meer weten over beide kunstenaars:

Ming Hou Chen www.yumiglas.com

Frans Kokshoorn www.franskokshoorn.com

Op 22 april werd in Museum Swaensteijn in Voorburg door Ming Hou Chen de overzichtstentoonstelling geopend van werken van Frans Kokshoorn die tot 14 december 2022 te zien was. In de Oude Kerk van Voorburg vindt u ook ander werk dat door beide kunstenaars samen is gemaakt.

Foto-impressie

Over het kunstwerk

Hoe is de Vlam van Leidschendam tot stand gekomen?

Bezinning

De Vlam is een plek om samen te komen, om even uit te rusten, om even na te denken. 

Luisterend oor

Je hoeft het niet alleen te doen! Soms wil je gewoon even contact, iemand die naar je luistert, iemand om even mee te praten.

Helpende hand

Je hoeft het niet alleen te doen, en je hoeft niet alleen te zijn. Er zijn mensen en organisaties die je een helpende hand kunnen bieden.